Familiewapen

Familiewapen

Tijdens de oprichting van de stichting is het wapen ontworpen door dhr. Cornelis Sparreboom en prijkt daarom al bovenaan het eerste familieblad in september 1990. Het is goedgekeurd door het CBG1 (Centrum voor familiegeschiedenis) in Den Haag.

Dit soort afbeeldingen werden vroeger op schilden geschilderd zodat ridders konden onderscheiden wie bij welke groep thuishoorde. Deze schilden noemen we tegenwoordig heraldische afbeeldingen.

Ontstaan van het wapen

De Rijp

Het ontwerp van het wapen is ontleend aan een gebrandschilderd raam in de Nederlands Hervormde kerk te De Rijp (Noord-Holland). Dat raam is in 1657 door gemeente Alkmaar aan de kerk geschonken en is gemaakt door Cornelis Jansz. Sparreboom (in 1631 geboren te Alkmaar). Die staat om onduidelijke reden niet in onze stamboom, wie daar meer over weet mag het zeggen2. Hij wordt wel goed beschreven in het familieblad van april 1992.

Opbouw

  1. Helmteken (met drie sparretakken)
  2. Wrong
  3. Helm
  4. Dekkleden
  5. Schild (met kepers)
  6. Wapenspreuk

Beschrijving

Wapen

Het wapen wordt op het CBG omschreven als “doorsneden: I in zilver twee omgekeerde groene kepers, de punt van de onderste de doorsnijdingslijn rakend; II in groen twee zilveren kepers, de punt van de bovenste de doorsnijdingslijn rakend.” Het helmteken bevat “drie groene sparretakken” en de dekkleden zijn “groen, gevoerd van zilver”.

Keper en devies

Het schild is opgebouwd uit ‘kepers’, een soort winkelhaak die we kennen als dakspanten. Een sparreboom werd daar veel voor gebruikt (het woord ‘spar’ is afkomstig van een oerwoord dat ‘ergens op steunen’ betekende). Het devies onder het wapen luidt ‘semper crescens’ (spreek uit als sèmper krèskèns), dat ‘eeuwig groeiend’ betekent.

Dakspanten
  1. CBG heette vroeger Centraal Bureau voor Genealogie.
  2. Reacties kunnen worden gegeven via ieder bericht in menu ‘Berichten’ .